C- Nordic Management

Toiminimi vai osakeyhtiö?

Toiminimi eli yksityinen elinkeinoharjoittaja sekä osakeyhtiö ovat yleisimpiä yritysmuotoja Suomessa. Tarkastelemmekin tässä artikkelissa lähemmin toiminimen ja osakeyhtiön hyviä ja huonoja puolia, sekä mitä tekijöitä on hyvä miettiä yhtiömuotoa valittaessa.

Mitkä tekijät vaikuttavat yritysmuodon valitsemiseen?

Yrittäjäksi aikovan yksi tärkeimpiä päätöksiä yritystä perustaessa on yhtiömuodon valinta. Valintaa on hyvä miettiä liikeidean kautta. Mikä yhtiömuoto olisi parhain mahdollinen liiketoimintasi kannalta? Yhtiömuodon valintaan vaikuttaa monta tekijää, joista tärkeimpiä ovat:

  • yrityksen perustajien lukumäärä
  • pääoman tarve
  • muut perustamiseen vaadittavat kustannukset
  • liiketoiminnan laajuus ja jatkuvuus
  • vastuun jakaminen verotus

Toiminimi (yksityinen elinkeinoharjoittaja)

Toiminimi on yritysmuodoista yksi kevyimpiä muotoja toimia yrittäjänä. Toiminimen perustaminen ja sen pyörittäminen on yksinkertaisempaa sekä helpompaa kuin osakeyhtiön. Se on myös edullinen vaihtoehto. Tärkein seikka on, että toiminimiyrittäjä ei ole yrittäjästään erillinen yritys vaan se olet sinä itse eli käytännössä ja virallisesti toiminimi ja yrittäjä ovat täysin sama asia. Se tarkoittaa myös sitä, että olet toiminimiyrittäjänä aina vastuussa henkilökohtaisella omaisuudellasi kaikista liiketoimintasi veloista sekä sitoumuksista.

Toiminimiyrittäjyys sopii parhaiten, kun liiketoimintasi on maltillista ja sinulla on aikomus myydä omaa osaamistasi ja työllistää vain itsesi. Toiminimiyrittäjyydessä myös alaikäinen henkilö voi perustaa toiminimen edunvalvojan suostumuksella.

Toiminimen perustaminen sähköisesti maksaa 60 euroa ja paperilomakkeella 115 euroa.

Toiminimen hyvät ja huonot puolet

Osakeyhtiö

Suurin ero osakeyhtiön ja toiminimen välillä on, että osakeyhtiö on juridisesti itsenäinen oikeushenkilö ja vastaa näin ollen omista varoista ja veloista sekä sitoumuksistaan erillisenä yrittäjästään.Osakeyhtiö on pääomayhtiö, missä osakkaat sijoittavat yhtiöön pääomaa ja omistavat yhtiön osakkeita. Osakkeenomistajat vastaavat yhtiön sitoumuksista tai velvoitteista vain yhtiöön sijoittamallaan pääomalla. Osakeyhtiön voi perustaa yksin tai useamman henkilön kanssa.

Osakeyhtiön perustaminen tai toiminimestä siirtyminen osakeyhtiöön on kannattavampaa, jos suunnitelmissa on liiketoiminnan kasvattaminen. Se on järkevin vaihtoehto, jos perustajia on useampia tai halutaan palkata työvoimaa. Osakeyhtiö on myös turvallisin ja järkevin valinta, kun suunnitellaan isompia investointeja.


Osakeyhtiön perustamiseen ei tarvita nykyisin alkupääomaa. Osakeyhtiön perustaminen sähköisesti maksaa 320 euroa ja paperilomakkeella 380 euroa.

Osakeyhtiön hyvät ja huonot puolet

Oletko pohtinut toiminimen muuttamista osakeyhtiöksi? Tai oletko vasta perustamassa yritystä? Kannattaa olla yhteydessä asiantuntevaan tilitoimistoon, jotta saat yrityksesi asiat kerralla kuntoon. Autamme yrittäjää yrityksen perustamisessa tai hoidamme perustamisen puolestasi kokonaan. Ota yhteyttä meihin jos tarvitset apua tai sinulla on kysyttävää.

Meidät tavoitat sähköpostilla: asiakaspalvelu@c-management.fi tai puhelimitse:0207346900