C- Nordic Management

Oma tili ja yritystili – miten varallisuus voi siirtyä – Osa 2

Pari viikkoa sitten kirjoitimme blogissamme siitä, miten yksityinen elinkeinonharjoittaja voi siirtää liiketoiminnan kautta ansaittuja varoja yksityiskäyttöönsä. Tämän päiväisessä blogissamme keskitymme osakeyhtiöön ja kerromme, kuinka osakkeenomistaja saa firmasta rahaa omaan taskuunsa. Varallisuuden siirto yrityksestä yrittäjälle eroaa melko suuresti kyseisten kahden yhtiömuodon välillä, joten seuraaviin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Palkan nosto vs osingot

Mikäli olet osakkaana osakeyhtiössä, et voi, toisin kuin yksityinen elinkeinonharjoittaja, tehdä yksityisottoja yrityksen tililtä. Sen sijaan, listaamattomassa yhtiössä raha siirtyy sinun ja yrityksesi välillä joko palkan tai osingon muodossa.

Osakkaana osakeyhtiöstä nostamasi palkka on ansiotuloasi ja verotetaan henkilökohtaisen tuloveroprosenttisi mukaisesti. Yrityksesi on mahdollista vähentää koituneet palkkakulut verotuksessa. Osinkoja puolestaan voidaan maksaa silloin, kun yritykselläsi on vapaata omaa pääomaa, eli toisin sanoen aikaisemmilta tilikausilta kertyneitä voittoja. Palkasta osinkotulo eroaa muun muassa siten, ettei se ole yhtiölle verotuksessa vähennyskelpoiseksi katsottava meno. Se, kannattaako sinun nostaa varoja yrityksestäsi palkan vaiko osingon muodossa, vaihtelee ja tilanteen tarkastelu oman kirjanpitäjän kanssa on suositeltavaa.

Varallisuus voi siirtyä sinun ja yrityksesi välillä myös kaupanteon tai vuokraamisen kautta. Muistathan kuitenkin kauppa- tai vuokraustoimintaa harjoittaessasi, että kauppa- tai vuokrahinnan tulee vastata omaisuuden todellista arvoa, sillä omaisuuden vuokraus alihintaan tai sen myyminen ylihintaan saatetaan tulkita osingonjaon peittelyksi. Tällöin tuloksena on veroseuraamuksia.

Palkkatulon ja osinkojen lisäksi osakeyhtiön osakas voi hyötyä luontoiseduista, kuten esimerkiksi asunto-, auto- ja ravintoedusta. Näistä kirjoitimme aiemmin blogissamme.

Kysy meiltä lisää palkoista, osingoista ja luontoiseduista täällä!