C- Nordic Management

asunto-osakeyhtion-kirjanpito-mita-kirjanpito-vaatii-taloyhtiolta

Mitä kirjanpito vaatii taloyhtiöltä?

Monet asukkaat eivät välttämättä ole tulleet ajatelleeksi, että asunto-osakeyhtiö on yritysten tavoin kirjanpitovelvollinen, ja sille on laadittava lakisääteinen tilinpäätös. Asunto-osakeyhtiö eroaa osakeyhtiöstä siinä, että se on voittoa tavoittelematon. Se ei myy mitään voittoja saadakseen, vaan ainoastaan omistaa ja hallinnoi rakennuksen asuinhuoneistoja.

Taloyhtiön kirjanpidon hoitamiseksi on aina nimitettävä siitä vastaava henkilö, joko taloyhtiön sisältä tai sen ulkopuolelta. Asunto-osakeyhtiön kirjanpidon hoitaminen eroaa osittain osakeyhtiöstä, joten kaikilla alan ammattilaisilla ei ole kokemusta sen hoitamisesta. Siksi kirjanpidon hoitaminen oikeaoppisesti onnistuu helpoiten kokeneen tilitoimiston kautta.

Taloyhtiön kirjanpidon:

  • Täytyy selvitä taloyhtiön menot, tulot, varat ja velat
  • Täytyy olla ajan tasalla ja sen pitää olla avoin kaikille taloyhtiön osakkaille
  • Pitää olla kahdenkertainen eli tapahtumat merkitään kahdelle tilille
  • Noudattaa hyvää kirjanpitotapaa
  • Antaa oikeat ja riittävät tiedot taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta
  • Avulla voidaan vertailla keskenään tilinpäätöksiä tilikaudesta toiseen.

Etsitkö taloushallinnon kumppania?

Meiltä Nordic C-Managementilta löytyy kokeneet ammattilaiset, joilta löytyy kokemusta taloyhtiöiden ja isännöintiyritysten kirjanpidon hoitamisesta. Räätälöimme taloushallinnonpalvelut sopivaksi aina asiakaskohtaisesti, jotta saisit parasta mahdollista palvelua. Ota yhteyttä.