C- Nordic Management

yrityksen-juhlat-ja-lahjat-miten-kulut-huomioidaan-verotuksessa

Yrityksen juhlat ja lahjat – miten kulut huomioidaan verotuksessa?

Miten edustusmenot, neuvottelukulut ja markkinointikulut eroavat toisistaan? Kokosimme yksinkertaiset vinkit, jotta tiedät, miten verottaja näitä asioita katsoo.

Edustusmenot

Edustusmenona tarkoitetaan esimerkiksi lahjaa yhteistyökumppanille. Sen tarkoituksena on edistää omaa liiketoimintaa huomionosoituksen tavoin. Sen avulla voidaan siis vahvistaa yritysten välisiä suhteita lahjojen avulla. Edustustusmenot ovat elinkeinoverotuksessa 50% vähennyskelpoista menoa. Niistä ei voi tehdä tämän lisäksi arvonlisäveron vähennystä, vaan 50% vähennetään kokonaisuudessaan kirjanpidossa.

Edustusmenoihin ei kuulu henkilöstöön liittyvät kustannukset, kuten syntymäpäivälahjat.

Neuvottelukulut

Neuvottelukuluja ovat yrityksen sisäiset, viranomaisten tai asiantuntijoiden kanssa käydyt tapaamiset sekä niihin kuuluvat tarjoilut. Ne ovat verotuksessa kokonaan vähennyskelpoisia.

Markkinointikulut

Markkinointikulut eroavat edustuskuluista siinä, että jos lahja on yksilöllinen yhden tai muutaman kappaleen määrä, on kyse markkinointikulusta. Lahja, joka on varustettu yrityksen logolla, on markkinointiin liittyvä markkinointikulu, oli kyseessä sitten massatuotanto tai muutama kappale. Markkinointikulut ovat kokonaan vähennyskelpoista.

Huom! Alkoholilahjat kuuluvat aina edustusmenoihin ei markkinointikuluihin.

Edustustilaisuus

Edustukseen liittyvä sääntö pätee myös tapahtumien järjestämisessä. Mikäli tarjolla on alkoholia, katsotaan sen olevan edustustilaisuus. Kutsuvieraat on yleensä sovittu etukäteen sekä sen määrä on rajattu.

Markkinointitilaisuus

Avoin tapahtuma, johon voi osallistua kuka vain. Markkinointitapahtuma on vähennyskelpoinen verotuksessa markkinointikulun tavoin kokonaan.

Tarvittaessa asiantunteva tilitoimisto tai oma kirjanpitäjäsi voi neuvoa sinua. Ota yhteyttä tilitoimistoomme, Nordic C-Management: info@c-management.fi tai puh. 020 734 6900.