C- Nordic Management

Mistä tiedän, paljonko yritykseni maksaa veroja?

Aloittelevan yrittäjän mielessä pyörii usein kysymys: paljonko yritystoiminnasta tulee maksaa veroja? Verotuksen periaatteet sekä maksettavaksi kertyvän veron määrä eivät aina ole selviä kokeneemmallekaan yrittäjälle, joten kerrataanpa lyhyesti, miten tuo summa määräytyy.

Verojen maksu

Osakeyhtiöt maksavat verotettavasta tulostaan 20% tuloveroa. Maksettavaksi koituva tulovero riippuu siis yrityksesi tekemästä tuloksesta. Koska yrityksen kulut vaikuttavat suoraan tilikauden tulokseen, voidaan kulurakenteen optimoinnilla vaikuttaa voittoon, joka puolestaan määrittelee tuloveron määrän.

Usein kuulee pohdittavan, kannattaako yrityksen tekemä tulos pyrkiä pitämään kurissa tuloveron minimoimiseksi.  Tässä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä matalampi tuotto ei aina tarkoita sitä, että yritykseen jää enemmän rahaa, mikäli tilikauden tuloksen maksimointi olisi johtanut selvästi suurempaan tulokseen (huolimatta isommasta tuloveron määrästä).

Yrityksen Verohallinnolle tilittämän arvonlisäveron (ALV) suuruus puolestaan vaihtelee merkittävästi muun muassa toimialan ja toiminnan  mukaan. Arvonlisäveron määrään vaikuttaa myös se, kuinka paljon arvonlisäverollista kauppaa yritys harjoittaa. Mitä suurempi on laskujen arvo, sitä enemmän arvonlisäveroa myynnistä maksetaan. Tästä summasta yrityksen on mahdollista vähentää ostoihinsa sisältynyt ALV, joka pienentää Verohallinnolle tilitettävää summaa. ALV:n määrää on siis hankala arvioida etukäteen, ja se voi vaihdella kuukausittain sen mukaan, kuinka paljon yritys harjoittaa myyntiä, ja minkä verran sillä on ostoja.

Haluatko kuulla lisää aiheesta?

Soita meille, ja varaa konsultaatio, niin keskustellaan aiheesta tarkemmin!