C- Nordic Management

Näihin kysymyksiin palkanlaskijamme vastaa usein – Mitä ovat TyEL- ja työtapaturmavakuutukset?

TyEL-vakuutus pähkinänkuoressa

TyEL-vakuutus eli työeläkevakuutus on lakisääteinen vakuutus, jolla taataan työntekijän eläketurva. Vakuutuksella turvataan työntekijän toimeentulo hänen jäädessään eläkkeelle tai työkyvyttömäksi. TyEL-maksusta vastaavat työntekijä ja työnantaja yhdessä. Työntekijä maksaa osan TyEL-maksuista itse, ja tämän osan työnantaja perii palkansaajan palkasta automaattisesti. Työnantaja on vastuussa maksun tilittämisestä eläkevakuutusyhtiölle.

TyEL-Vakuutus on hyvä hoitaa heti kuntoon työntekijää palkattaessa. Vakuutus tulee ottaa käyttöön kuitenkin viimeistään ensimmäistä palkanmaksukuukautta seuraavana kuukautena, sillä maksun viivästymisestä voi seurata laiminlyöntikorotus.

Työnantajan tulee vakuuttaa työntekijä työntekijän ollessa 17-68-vuotias ja hänen ansaitessaan vähintään 58,27 euroa kuukauden aikana (2018). Yrittäjän asemassa vakuutat itsesi TYEL-vakuutuksen sijaan yrittäjän eläkevakuutuksella. Oma eläkkeesi riippuu siis siitä, kuinka paljon maksat YEL-maksua.

Työtapaturmavakuutus pähkinänkuoressa

Työtapaturmavakuutuksella pyritään turvaamaan työntekijä työtapaturmien sekä ammattitautien varalta. Mikäli työntekijä sairastuu työnsä seurauksena ammattitautiin tai häneen kohdistuu työtapaturma, maksetaan vakuutuksesta hänelle korvaukset.

Työnantajan on vakuutettava työntekijänsä työtapaturmavakuutuksella, mikäli työntekijän vuosiansiot ylittävät 1200 euroa. Koska summa on matala, tarkoittaa tämä sitä, että työtapaturmavakuutus vaaditaan käytännössä lähes  aina. Ainoastaan hyvin pieniä töitä teettävät työnantajat eivät ole velvoitettua ottamaan vakuutusta. Kuitenkin myös näissä tapauksissa vakuutuksen ottaminen voi olla perusteltua.  Työtapaturmavakuutuksen hinnoittelu pohjautuu työtehtävien vaarallisuuteen ja yrityksen palkkasummaan.

Nordic C-Management tarjoaa kokonaisvaltaista taloushallinnon palvelua ja kauttamme hoidat kätevästi myös vaaditut lakisääteiset vakuutukset. Ota yhteyttä, niin kerromme aiheesta lisää!