C- Nordic Management

Mitä veroja yrityksen tulee maksaa?

Eräs yrityksen velvollisuuksista on verojen maksaminen. Verotukseen liittyvissä asioissa tulee tilitoimisto useimmiten apuun, mutta myös yrittäjän on hyvä tietää pääpiirteissään, mistä yrityksen maksamat verot koostuvat.

Tulovero

Tulovero, jota kutsutaan myös yhteisöveroksi, on vero, jota yritys maksaa tuloksestaan. Yhteisövero maksetaan ennakkoveron muodossa. Tällä tarkoitetaan sitä, että Verohallinto kerää tilikauden kuluessa etukäteen veroja yrityksen arvioidusta tuloksesta. Ennakon määrä määräytyy edellisen tilikausien sekä arvioidun tuloksen perusteella. Vuodesta 2014 alkaen yhteisövero on ollut Suomessa 20%.

Arvonlisävero

Yritys maksaa myynnistään arvonlisäveroa ja arvonlisävero on sisällytetty yrityksen myymien tuotteiden sekä palvelujen hintaan. Suomessa käytössä oleva yleinen arvonlisäverokanta on vuodesta 2014 alkaen ollut 24%. Joidenkin tuotteiden ja palvelujen kohdalla sovelletaan alennettua verokantaa. Arvonlisäveroa maksetaan valtiolle yleensä joka kuukausi.

Kirjoitimme arvonlisäverosta tarkemmin täällä.

Suurimman osan yrityksen maksamista veroista muodostavat tulovero sekä arvonlisävero. Yritystoimintaan liittyy kuitenkin myös useita muita maksettavaksi koituvia kuluja ja veroja, kuten esimerkiksi varainsiirtovero sekä kiinteistövero.

Tämän lisäksi yrityksen omistajat maksavat veroa tuloistaan. Mikäli yrittäjä nostaa osinkoja, maksaa hän näistä pääomatuloja. Pääomaverokanta on Suomessa 30% 30 000 euroon saakka. Siltä osin, kun pääomatulot ylittävät tämän rajan, maksetaan veroa 34%.

Tarvitsetko sinä apua verotuksessa? Haluaisitko tietää aiheesta enemmän? Soita meille nyt, ja varaa aika konsultaatioon!