C- Nordic Management

Yritystoiminnan lopettaminen

Harmillisesti vastaan tulee joskus tilanteita, että yritystoiminnan lopettaminen nousee ajankohtaiseksi. Miten tällaisessa tilanteessa toimitaan, riippuu paljolti yritysmuodosta. Kokosimme pikaoppaan liiketoiminnan lopettamiseen!

Toiminimi

Kun yritysmuotona on toiminimi, hoituu yritystoiminnan lopettaminen melko helposti. Kun toiminta halutaan lopettaa, tulee lopettamisesta ilmoittaa Patentti- ja Rekisterihallitukselle pikimmiten yritystoiminnan muutosilmoituksella. Samalla ilmoituksella tieto kulkeutuu myös Verohallinnolle, ja yritys voidaan poistaa rekistereistä, joihin se on kuulunut. Muutosilmoituksen lisäksi tärkeää on huolehtia, että veroilmoitus, vuosi-ilmoitukset sekä kausiveroilmoitukset tulevat hoidettua kuten pitää, ja viimeisen toimintavuoden ennakkoverot maksettua.

Yritystoimintaa lopetettaessa ei yritykseen saa jäädä jäljelle varallisuutta, eikä velkoja. Mitä tulee velkoihin, vastaa yrittäjä niistä loppukädessä henkilökohtaisella omaisuudellaan. Liiketoiminnan varallisuudesta on puolestaan mahdollista päästä eroon joko myymällä tai siirtämällä se itselleen yksityisottona.

Osakeyhtiö

Osakeyhtiön toiminnan lopettamisessa on kyse laajemmasta prosessista. Osakeyhtiö puretaan osakeyhtiölain mukaan selvitysmenettelyn kautta ja päätöksen selvitystilaan hakeutumisesta tekee yhtiökokous määräenemmistöllä. Selvitysmenettelyllä pyritään selvittämään yrityksen varallisuus, maksamaan yrityksen velat sekä muuttamaan tarpeellinen omaisuus rahaksi. Lisäksi selvitysmenettelyn tarkoituksena on suorittaa ylijäämä osakkeenomistajille sen mukaan, mitä yhtiöjärjestyksessä on sanottu. Kun päätös selvitystilaan asettamisesta on tehty, on valittava vähintään yksi selvitysmies, jonka tehtävänä on korvata yhtiön hallitus sekä mahdollinen toimitusjohtaja. Selvitysmies hoitaa yhtiön asioita selvitystilan aikana ja pyrkii muuttamaan rahaksi tarvittavan määrän yrityksen omaisuutta, jotta velat saadaan hoidettua. Osakeyhtiö voidaan katsoa puretuksi, kun selvitysmies on esittänyt yhtiökokouksessa lopputilityksen.

Tilitoimistomme henkilökunnalta löytyy usean vuoden kokemus sekä toiminimien lopettamisesta sekä osakeyhtiön purkamisesta. Mikäli siis tarvitset apua yritystoiminnan lopettamiseen liittyvissä asioissa. Ota yhteyttä, niin käydään yrityksesi tilanne yhdessä läpi.