Mistä apua yrittäjille taloudellisesti vaikeaan tilanteeseen?

Korona vaikuttaa monen yrityksen taloudelliseen tilanteeseen ja rahoitustarpeeseen. Yrityksen on oltava hyvissä ajoin liikkeellä hakiessaan rahoitusta liiketoimintansa jatkamiseksi ilman sen suurempia taloudellisia vahinkoja.

Yrittäjien iloksi monet rahoitusyhtiöt ja verottaja ovat tarjoutuneet helpottamaan yrittäjien ahdinkoa koronakriisissä.

Olemme tukenasi

Tilitoimistomme Nordic C-Management kantaa osaltaan vastuun nykyisestä tilanteesta ja tarjoaa asiakaskohtaisesti poikkeuksellista maksuaikaa laskuille. Olemme myös apunasi ja opastamme sekä neuvomme sinua eri rahoitusmahdollisuuksien kanssa.

 

Mitä voit yrittäjänä tehdä kassakriisin välttämiseksi?

  1. Tee kassavirtalaskelma
    Laske mihin saakka yrityksesi kassa todella riittää. Tee laskelma kauhuskenaariosta ja todennäköisestä tuloksesta, näin olet varautunut kaikkeen.
  2. Tee laskelma ja esitys lisärahan hankkimiseksi
    Laskelman tarkoituksena on hahmottaa, kuinka paljon rahaa tarvitaan. Voit hakea rahoitusta yrityksellesi seuraavasti:

Pankki
Keskeisenä lisärahan lähteenä toimii oma pankkisi. Pankki tarjoaa yhdessä Finnveran kanssa rahoitusta yritysten akuuttiin tilanteeseen joustavasti.

Finnvera
Finnveran takausosuus on nostettu 80%:iin eikä lisävakuutta vaadita pankin myöntämiin 150 000-1 000 000 euron velkakirjaluottojen takaamisessa. Lainasta neuvotellaan aina pankin kanssa ennen hakua ja vasta sen jälkeen haetaan Finnvera-takausta.

  • Olemassa olevat takaukset
    Hae pankkisi kautta muutoksia olemassa oleviin takauksiin. Finnvera myöntää pankeille luvan 6 kuukauden lyhennysvapauden takaamiinsa lainoihin.
  • Olemassa olevat lainat
    Jos sinulla on lainaa Finnverasta, voit hakea jopa 6kk lyhennysvapaata sähköisesti täältä.

Business Finland
Business Finland tarjoaa rahoitusta suomalaisille kansainvälistyville yrityksille. 19.03.2020 Business Finland avasi tämän lisäksi pk-yrityksille kaksi uutta rahoituspalvelua toimialoille, jotka kärsivät koronan aiheuttamista vaikutuksista.

ELY-keskukset
ELY-keskukset ovat saaneet hallitukselta mittavan 50 miljoonan euron kehittämisavustuksen. Tämän avulla voidaan tukea yrittäjiä ympäri Suomen, jotka ovat kärsineet markkina- ja tuotantohäiriöistä koronan takia.
Avustuksien haku alkaa viikolla 13, ja avustuksia pääset hakemaan täältä.

TyEL-takaisinlaina
TyEL-lainoja helpotetaan yrittäjien osalta nostamalla Finnveran takausta 80 prosenttiin. Takaisinlainaus edellyttää yrittäjältä vakuutta, joka voi olla takaus esimerkiksi pankilta tai Finnveralta.

 

Mitä muuta yrittäjä voi tehdä rahoituksen hakemisen lisäksi?

Hae verojen maksujärjestelyä
Yrityksen maksuvaikeuksia voidaan helpottaa helpotetulla maksujärjestelyllä 25.3.2020 alkaen OmaVero-palvelussa tai Verohallinnon palvelunumerosta: 029 497 028.

Helpotettu maksujärjestely sisältää:

  • Maksujärjestelyn mukainen 1. maksuerä on yhden kuukauden sijaan kolmen kuukauden päästä
  • Maksujärjestelyn jälkeen syntyneet verovelat lisätään automaattisesti maksujärjestelyyn 31.5.2020
  • Verojen viivästyskorko alenee 7 prosentista 4 prosenttiin. Tämä edellyttää lakimuutosta.

Maksujärjestelyä voi hakea, jos:

  • Yrityksellä ei ole veroja ulosotossa
  • Veroilmoitukset, tulorekisterin palkkailmoitukset ja työnantajan erillisilmoitukset on ajantasaisesti annettu
  • Yrityksen tulos näyttää muodostuvan arvioitua pienemmäksi

Tarkista ennakkoverot
Ennakkovero on arvio yrityksen verotettavasta tuloksesta. Nyt on hyvä hetki tarkistaa ennakkoverojen määrä ja hakea niihin muutosta OmaVerossa. Ennakkoveroa voidaan nyt poikkeuksellisesti alentaa asiakkaiden ilmoituksen mukaan, ilman erillisiä välitilinpäätöksiä tai kirjallisia selvityksiä.

Hae tarvittaessa lisäaikaa veroilmoituksiin
Veroilmoituksiin on saatavilla lisäaikaa esimerkiksi sairastumistapauksissa. Lisäksi, jos veroilmoitukset myöhästyvät, voit pyytää myöhästymismaksun perimättä jättämistä.

Maksujen siirto

  • Ostot
    • Käy läpi yrityksesi kulut, mitkä ovat pakollisia ja mitkä eivät. Katso pakollisten kulujen maksuehdot ja analysoi, voiko joidenkin laskujen maksamista mahdollisesti siirtää.
  • Myynti
    • Katso myynnin maksuehdot läpi ja analysoi, voiko rahojen kotiuttamista nopeuttaa. Ota käyttöösi tarvittaessa perintätoimisto, joka voi huolehtia saataviesi kotiuttamisesta nopeasti. Tilitoimistomme suosittelee tähän perintätoimisto Resoniaa, joka ei veloita perintätoimeksiantojen tekemisestä mitään. Vaihtoehtoja myyntisaatavien rahoittamiseenkin on saatavilla.

Uudet rahoittajat tai omistajat
Uusien rahoittajien tai omistajien mukaan ottaminen yrityksen toimintaan voi olla kannattavaa ja kattaa taloudellista tappiota.

Lykkää investointeja
Älä tee yrityksessä investointeja, jotka eivät ole pakollisia tai sovittuja.

Lisää maksuaikaa TyEL:iin ja YEL:iin

Monet vakuutusyhtiöt tarjoavat kahden-kolmen kuukauden maksuaikaa ilman viivästyskorkoja. Voit neuvotella maksuajoista oman työeläkevakuutusyhtiösi kanssa.

Selvitä mahdollisuudet lisämyyntiin
Mieti vaihtoehdot muuttuneeseen tilanteeseen. Voisitko muuttaa yrityksesi toimintatapoja ja tarjota palveluitasi esim. verkossa? Voitko saada nopeasti lisämyyntiä, miten?

Lykkää lainojen maksua

Suurimmassa osassa pankeista on mahdollisuus pienentää lyhennyksiä tai jättää lainan lyhennys kokonaan väliin tietyltä aikaväliltä. Ota yhteyttä omaan pankkiisi ja neuvottele muutoksista.

Osingonjako

Jos osingonjaosta on tehty päätös, ei niitä tarvitse nostaa. Voit nostaa ne myös kolmen vuoden sisällä.

Vuokranalennus

Tarvittaessa ota yhteyttä vuokranantajaasi ja neuvottele hänen kanssaan määräaikaisesta vuokranalennuksesta.

Muita etuja yrittäjille

Yksinyrittäjä voi hakea 2000e tukea kunnalta

Hakemuksen voi tehdä yrityksen sijaiskuntaan. Kunnat tiedottavat tarkemmin tuen avautumisesta huhtikuun aikana. Lue lisää aiheesta täältä.

Yrittäjä voi hakea työttömyysturvaa

Hallitus antoi esityksen eduskunnalle, jolla haetaan yrittäjille mahdollisuutta työttömyysturvaan. Etuutta voi hakea heti, kun laki tulee lopullisesti voimaan. Päätökset tehdään luultavasti vielä ennen pääsiäistä. Esityksen mukaan yrittäjien työmarkkinatukea voidaan maksaa 724 euroa / kuukaudessa 16.3-30.6.2020 väliseltä ajalta. Työmarkkinatuen saaminen on mahdollista kaikille yrittäjille, joiden tulot ovat alle 1089,67 euroa kuukaudessa / per yrittäjä. Tukea voi hakea ilmoittautumalla työttömäksi työnhakijaksi ja antamalla selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä TE-toimistolle. Lue lisää aiheesta täältä ja täältä.

Monet vuokranantajat vapauttavat yrittäjät vuokranmaksuista

  • Helsingin kaupunki on vapauttanut yrtitysvuokralaisten vuokranmaksuja 1.4-30.6 väliselle ajalle.
  • KOY Kaapelitalo on kertonut vapauttavansa suurimman osan vuokralaisten vuokranmaksuista ja käyttökorvauksista 30.6 saakka. Vapautukset koskevat Kaapelitehtaalla, Suvilahdessa ja Nilsiänkatu 10:ssä vuokralla olevia yrittäjiä.
  • Ilmarinen vapauttaa ravintolat vuokranmaksuista 31.5 saakka.

Myöhästyneistä arvonlisäveroilmoituksista ei pyynnöstä peritä myöhästymismaksua
Myöhästymismaksu voidaan erillisestä pyynnöstä jättää perimättä, esimerkiksi sairastumistapauksissa. Näissä tilanteissa ole yhteydessä suoraan Verohallintoon ilmoituksen määräpäivänä.

Arvonlisäveron palautuksien käsittelyä tehostetaan
Verohallinto aikoo lisäksi panostaa Alv-palautusten käsittelyyn muiden toimien tehostamisen yhteydessä.

Päivitämme asiakkaillemme tätä sisältöä saadessamme tiedon uusista ajankohtaisista muutoksista (päivitetty viimeksi 3.4.2020).

Otathan tarvittaessa yhteyttä omaan kirjanpitäjääsi, jos tarvitset tilanteessasi apua. Me olemme täällä asiakkaitamme varten.

Lue lisää aiheesta:

Vero.fi Verohallinto tukee yrityksiä

Yrittajat.fi

Taloushallintoliitto, Vinkit: Ari Lahdenkauppi

Finnvera.fi